top of page
  • Foto van schrijverRuth

3 Essentiële veranderingen voor de nieuwe tijd (1/3)


1. De roep om empowerment: van buiten naar binnen

Om te beginnen waar staat empowerment voor: the process of becoming stronger and confident, especially in controlling one’s life and claiming one’s rights (Oxford)


Hoe krijgen we meer controle over ons eigen leven, worden we krachtiger en meer zelfzeker. De beweging van buiten naar binnen.


Chaos buiten - anker binnenin

Eerder dan onze aandacht en energie aan de chaos rondom ons te geven, is het belangrijk de aandacht naar binnen te richten en dat punt van innerlijke rust te vinden. Een anker dat ons belet als een losgeslagen schip de woeste storm te ondergaan. Een innerlijke reddingsboei - een rustboei - die ons beschermt, in evenwicht houdt en waardoor we de kalmte bewaren, hoe hard het aan de buitenkant ook rommelt.


Orde herstellen ?

Bij chaos aan de buitenkant proberen we vaak de orde te herstellen door terug te keren naar deze die daarvoor bestond. Maar dat is veelal geen goed idee. Immers verandering kan niet anders dan gepaard gaan met chaos. Staan we chaos in de buitenwereld niet toe dan leidt dat tot chaos in de binnenwereld. En dat is een keuze die we beter niet maken.


Meebewegen

Maak daarom keuzes die je innerlijke kalmte respecteren, die evenwicht brengen en beweeg eerder mee met de chaos in de buitenwereld, om zo de verandering die op gang is, te bevorderen of op z’n minst toe te laten.


Extremen harmoniseren

Door de innerlijke rustboei kunnen we binnen- en buitenwereld in evenwicht te brengen, de extremen die we ervaren harmoniseren, de polariteit overbruggen, aan inclusiviteit werken met grotere openheid en respect voor individuele verschillen, ten gunste van het goed voor een groter geheel.


5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page